Gorivo jeftinije 2,5 dinara

Bez autora
Oct 25 2012

Efekte stabilnog dinara osetili su poslednjih dana i vozači na benzinskim pumpama. Litar goriva u zavisnosti od vrste, jeftiniji je u proseku od 60 para do 2,5 dinara. Dizel D2 je pojeftinio za 0,6 dinara, evrodizel za dinar. Prosečne cene benzina su takođe niže i to evropremijuma BMB 95 za 1,5, a benzina premijuma BMB 95 za 2,50 dinara.Sniženje cene goriva u prethodnom periodu rezultat je jačanja dinara i nižih proizvođačkih cena goriva. U zemljama u okruženju cene benzina i dizela su ili na istom nivou, ili su neznatno snižene.

Gorivo jeftinije 2,5 dinaraEfekte stabilnog dinara osetili su poslednjih dana i vozači na benzinskim pumpama. Litar goriva u zavisnosti od vrste, jeftiniji je u proseku od 60 para do 2,5 dinara.

Dizel D2 je pojeftinio za 0,6 dinara, evrodizel za dinar. Prosečne cene benzina su takođe niže i to evropremijuma BMB 95 za 1,5, a benzina premijuma BMB 95 za 2,50 dinara, potvrdili su juče u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

Sniženje cene goriva u prethodnom periodu rezultat je jačanja dinara i nižih proizvođačkih cena goriva. U zemljama u okruženju cene benzina i dizela su ili na istom nivou, ili su neznatno snižene. U odnosu na Srbiju po cenama i dalje prednjače Grčka i Mađarska, zemlje sa najvećim državnim zahvatanjem, a najjeftinije gorivo je i dalje u BiH.

Upitani da li se može očekivati dalji trend pojeftinjenja goriva na domaćim pumpama u Udruženju kažu da, ukoliko sve ostane kao sada, stabilan kurs dinara u odnosu na evro i cene sirove nafte na svetskoj berzi, novih promena cena neće biti.

Do novog pojeftinjenja može doći ukoliko dinar nastavi da jača pa proizvođači goriva reše da ponude jeftiniju robu, što je u ovom času teško predvideti.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja, kaže da je već duže vreme cena nafte na berzama u padu pa ako se taj trend očuva može se očekivati da će proizvođači goriva biti u prilici da ponovo snize svoje cene derivata, kaže Mićović.

Cena nafte na svetskoj berzi bila je pre dva dana 107,7 a juče se trgovanje završilo sa cenom brenta višom od 109 dolara za barel.

Osim Naftne industrije Srbije Lukoil je takođe u poslednja dva dana dva puta snižavao cene.

Iako se čini da gorivo nije skoro pojeftinjavalo u Udruženju kažu da je posmatrano u dužem vremenskom periodu cena isto onoliko puta padala koliko je i išla nagore.

Ljubinko Savić, samostalni savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije, veruje da bi cena goriva mogla da bude još niža, ali trgovci imaju svoju računicu. Na kraju krajeva, tržište je slobodno i konkurencija određuje cene goriva.

On, međutim, ne očekuje da će biti novih pojeftinjenja goriva u narednom periodu.

– Verujem da će se prometnici zadržati na ovim trenutnim cenama derivata u narednom periodu, bez obzira na to da li će dinar nastaviti da jača, a cena sirove nafte ostati nepromenjena.

Ono što, međutim, može da snizi cenu goriva je završetak modernizacije rafinerije u Pančevu čije se puštanje u rad očekuje 1. novembra, kaže Savić.

– U času kada se i zvanično saopšti da je modernizacija završena i da NIS može u potpunosti da zadovolji potrebe domaćeg tržišta za evrodizelom i benzinima evro pet kvaliteta prometnici će imati prostora da snize svoje cene na pumpama, bar za iznos cene transporta koji sada plaćaju, objašnjava on.

Mnogo je jeftinije, naglašava, gorivo preuzimati u Pančevu i dovesti ga do Beograda, nego da se derivati dopremaju iz Bugarske. Upravo bi za tu razliku u troškovima transporta prometnici mogli da snize svoje cene na pumpama, zaključuje Savić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik